Friday, December 4, 2009

UNESCO iktiraf Batu Bersurat
"UNESCO (Pertubuhan Pendidikan, Saintifik Dan Kebudayaan PBB) mengiktiraf Batu Bersurat Terengganu. Menteri Penerangan, Komunikasi & Kebudayaan menyebut bahawa ia akan menarik minat pengkaji, penyelidik untuk membuat kajian tentang Batu Bersurat, sebagai pemangkin kedatangan pelancong, menggalakkan inisiatif pemeliharaan khazanah wrisan negara pada masa depan.

Berikut adalah maklumat yang boleh diperolehi dari wikipedia:


Batu Bersurat Terengganu yang dianggarkan telah berusia lebih kurang 700 tahun ini merupakan batu bersurat yang mempunyai ukiran yang paling tua dan tulisan Jawi pertama ditemui di Malaysia. Ia membuktikan Islam telah sampai ke Terengganu sebelum 1326 atau 1386. Batu ini ditemui separuh tenggelam selepas banjir surut di tebing Sungai Tersat di Kuala Berang, Hulu Terengganu pada tahun 1899.

Batu ini dikatakan telah disedari oleh Saiyed Husin bin Ghulam Al Bukhari iaitu seorang ahli perniagaan. Saiyed Husin meminta Penghulu Ali dan orang kampung mengangkat dan meletakkannya diatas rakit untuk dibawa ke Kuala Terengganu. Sampai di Kuala Terengganu, batu ini telah di persembahkan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Zainal Abidin III dan kemudian batu itu diletakkan diatas Bukit Puteri.

Pada tahun 1922 Timbalan Penasihat Inggeris di Terengganu Encik H.S. Peterson meminta seorang jurufoto berbangsa Jepun, N.Suzuki mengambil gambar dan dihantar kepada C.O. Blegden untuk dibuat pembacaan. Batu itu telah patah sebahagian disebelah atasnya dan ditulis didalam bahasa Melayu dengan tulisan jawi bertarikh 702 Hijrah.

Pada tahun 1923, batu ini dipinjamkan ke Muzium Singapura sehingga Muzium Negara di Kuala Lumpur siap dibina, batu bersurat tersebut telah dipulangkan ke Kuala Lumpur dari Muzium Raffles Singapura.

Pada 12 Februari 1987, Kerajaan Negeri Terengganu telah menulis surat kepada Jabatan Muzium menyatakan hasrat untuk mendapat kembali Batu Bersurat tersebut untuk dijadikan bahan pameran di Muzium Negeri Terengganu. Pada tahun 1991, Jemaah Menteri telah memutuskan supaya Batu Bersurat dipulangkan kepada Kerajaan Negeri Terengganu

KANDUNGAN

Isi teks batu bersurat ini mengenai undang-undang seorang raja. Catatan yang terkandung pada batu ini menyebut Islam sebagai agama rasmi dan menerangkan hukum-hukum Islam tentang maksiat dan segala kemungkaran. Catatan ini dipercayai sebagai bukti kedatangan agama Islam di Terengganu pada tahun 1303. Batu bersurat ini disimpan di Istana Sultan Terengganu sebelum di pindahkan ke Arkib Negara pada tahun 60-an.

Muka pertama
1.RasululLah dengan yang arwah santabi mereka
2.Asa pada Dewata Mulia Raya beri hamba meneguhkan Agama Islam
3.Dengan benar bicara derma mereka bagi sekalian hamba Dewata Mulia Raya
4.Di Benuaku ini penentu agama RasululLah sallallahi wassalama raja.
5.Mandalika yang benar bicara sebelah Dewata Mulia Raya di dalam
6.Bumi penentu itu fardhu pada sekalian Raja Manda.
7.Lika Islam menurut setitah Dewata Mulia Raya dengan benar.
8.Bicara berbajiki benua penentuan itu maka titah Seri Paduka.
9.Tuhan menduduki Tamra ini di Benua Terengganu adi pertama ada.
10.Jumaat di bulan Rajab di tahun saratan disasanakala.
11.Baginda RasululLah telah lalu tujuh ratus tua.
Muka kedua
1.Keluarga di Benua jauh kan
2.Datang berikan.keempat orang berpiutang.
3.Jangan mengambil....(a)mbilhilangkanemas.
4.Kelima derma barang orang....(mar)dika.
5.Jangan mengmbil tugas buat temasnya.
6.Jika ia ambil hilangkan emas.Keenam derma barang.
7.Orang berbuat bala cara laki-laki perempuan satitah.
8.Dewata Mulia Raya jika merdeka bujang palu.
9.Seratus ratun jika merdeka beristeri.
10.Atawa perempuan bersuami ditanam hinggakan.
11.Pinggang dihambalang dengan batu matikan.
12.Jika inkar (bala cara) hambalang jika anak mandalika.....

Muka ketiga
Bujang dandanya sepuluh tengan tiga jika ia.........
Menteri Bujang dandanya tujuh tahil se (paha)....
Tengah tiga, jika tetua bujang dandanya lima (tahil....
Tujuh tahil sepaha masuk bandara, jika O (rang).....
Merdeka. Ketujuh derma barang perempuaan hendaak..........
Tiada dapat bersuami, jika ia berbuat balabicara..............

Muka keempat
..........tiada benar dendanya setahil sepaha kesembilan derma.
..........Seri Paduka Tuhan (Tuan) siapa tiada harta dendanya.
..........Ke sepuluh derma jika anakku, atawa pemaainku atawa cucuku atawa keluarga ku atawa anak.
..........tamra ini segala isi tamra barang siapa tiada menurut tamra ini laknat Dewata Mulia raya.
...........di jadikan Dewata Mulia Raya bagi yang langgar acara tamra ini.

Catatan Penulis:

Saya pernah terbaca sebuah artikel seingat saya dari akhbar harian. Batu bersurat menjadi bukti bahawa undang-undang Islam dipraktikkan di negeri Terengganu lebih awal (1326 atau 1386)dan di gazetkan di batu tersebut. Mungkin untuk tontonan ramai memandangkan di zaman tersebut mungkin tak ada buku dan internet (undang-undang Hammurabbi juga di pahat di tiang-tiang batu untuk bacaan rakyat). Bila undang-undang tersebut digazetkan di batu, automatiknya membuktikan bahawa masyarakat terengganu waktu itu sudah terpelajar dan buta huruf. Nah, apabila kerajaan tersebut ditumbangkan atau dijajah, perkara utama yang dibuat adalah memansuhkan undang-undnag Islam.

Artikel itu juga menerangkan batu itu sebenarnya dijadikan alas tangga (membasuh kaki) untuk naik ke atas masjid/surau. Ia terjadi sekian lama. Dalam keadaan normal tentulah orang tidak mahu memijak batu itu kerana banyak tertulis mengenai agama, rasulullah dan Allah. Hanya Saiyed Husin bin Ghulam Al Bukhari sahaja yang menyedari ketika mahu naik ke masjid tersebut. Beliau terlihat seakan tulisan jawi, dan terus mengambil batu itu sebagai penghormatan dari menjadi tempat alas basuhan kaki.

p/s Jika dahulu kerajaan Melaka dan kerajaan Terengganu sudah boleh mempraktikkan undang-undang Islam, kenapa di zaman kita tidak. Zaman sekarang penyebaran ilmu mudah dan meluas, lagi senang berbanding dahulu. Kerajaan Melaka tersohor dengan pelabuhan entrepot menunjukkan pelbagai kaum/bangsa tinggal di sana. Jadi, alasan tidak boleh dipraktikkan di negara majmuk sangat boleh disangkal.

No comments: