Wednesday, May 1, 2013

7 perang paling anih di dunia


1.The Anglo-Zanzibar War: perang paling singkat dalam sejarah, hanya 40 minit

Perang unik antara Inggeris vs Zanzibar pada 27 Ogos 1896, hanya berlangsung selama 40 minit. Ini merupakan perang terpendek dalam catatan sejarah. Pencetus perang adalah kematian pro Inggeris, Sultan Hamd bin Thuwaini melawan penggantinya, Sultan Khalid bin Barghash. Sesuai perjanjian yang ditandatangani pada tahun 1886, pengganti Sultan harus persetujuan konsul Inggeris, namun Khalid melanggar perjanjian tersebut, tanpa persetujuan Inggeris Khalid naik takhta. Inggeris berang, dan memberi ultimatum untuk turun takhta, namun Khalid tak mengendahkan. Sebaliknya, bertindak balas ultimatum Inggeris, Khalid mengerahkan angkatan bersenjatanya dan membaricade istananya dari serangan Inggeris.

Inggeris marah! Sikap mencabar Khalid dijawab Inggeris dengan serangan di pagi hari tanggal 27 Ogos. Inggeris mengebom Istana Khalid dan mencerai beraikan pasukan yg menjaga istana. Sekurang-kurangnya ada 500 korban dari pihak Khalid, sementara hanya satu tentera angkatan laut Inggeris yang cedera. Perang singkat itu hanya berlangsung 40 minit. Sultan Khalid pun kalah teruk! 

2.The Pig War: dipicu oleh bidikan dari babi

'Perang Babi' .. Ini bukan perang melawan Flu Babi atau Swine Flu, tapi Perang yang terjadi sebab tertembaknya seekor babi. Hahh!! Jangan terkejut, tapi itulah keunikan perang ini sehingga disebut Pig War. Terjadi tahun 1859 antara Amerika vs Inggeris. Sebenarnya inti dari perang ini adalah pertikaian perebutan Pulau San Juan, yang ada di antara Pulau Vancouver dan tanah besar Amerika Utara. Perang Babi, begitu dipanggil kerana dipicu oleh tertembaknya seekor babi. Banyak sebutan untuk masa itu; antara lain; Episode Babi, Perang Babi dan Kentang, Perselisihan Batas San Juan atau Perselisihan Batas Barat laut. Babi adalah satu-satunya "korban" perang, membuat konflik ini tak berdarah bin tak ada korban jiwa manusia.

3. 335 Tahun 'Perang: berlangsung selama 335 tahun dengan tidak ada korban

Perang ini luar biasa lama, 335 tahun (1651-1986), antara Belanda vs Kepulauan Scilly (southwest coast of the United Kingdom). Namun peristiwa aneh ini tercatat sebagai perang terlama dalam catatan sejarah. Setelah beratus-ratus tahun, akhirnya perdamaian ditandatangani pada 1986. 

4.Moldovan-Transdniestrian War

Di mana kedua-dua belah pihak 'petugas akan minum bersama-sama pada malam dan berperang pada hari berikutnya.

Moldovan-Transdniestrian War: Setelah minum-minum pada malam-malam sebelumnya, para pegawai yang kemudian berbeza negara setelah Kesatuan Soviet runtuh, kemudian menjadi saling bermusuhan dan berperang berhari-hari. Sebagaimana diketahui, setelah runtuhnya Kesatuan Soviet, 2/3 Moldova ingin masuk Romania, jirannya di sebelah barat. Sementara bahagian Timur, sungai Dniestr, ingin dekat Ukraine dan Rusia.

Perang pun tercetus, dan timur retak dan membentuk Transdniestria, yang sampai sekarang tidak dikenali dunia. Lalu, Moldova dan Transdniestria terlibat perang. Perang ini disebut perang paling aneh di dunia. Tentera tempatan menyebutnya sebagai Perang Mabuk.

Bayangkan saja, bagaimana tidak disebut Perang Mabuk, para pegawai dua negara itu pagi sampai petang mereka berperang mati-matian, saling menembak-membunuh satu dan yang lain, namun malamnya mereka bertemu, bersenang-senang mabok bersama.

Maklum saja, mereka sebelum ini sudah saling mengenal, hanya kerana akhirnya negara berbeza kerana kejatuhan Kesatuan Soviet, membuat mereka bermusuhan. Demi negara yg mereka bela, mereka bermusuhan, tapi pertemanan tetap berjalan pada malam hari. Pelikkan!!!

5.Emu War: bagaimana Australia kehilangan perang terhadap unggas

Emu War, juga dikenali sebagai Great Emu War.Perang ini tak kalah peliknya, di mana operasi ketenteraan dilancarkan untuk melawan kawanan burung. Perang aneh ini berlaku tahun 1932 di Australia Barat. Pasukan Tentera Australia (masih di bawah Inggeris) dipimpin Mayor Meredith. Tercatat, para tentera menggunakan mesingan lewis dan menghabiskan 10.000 selongsongan peluru. Namun perang ini sia-sia kerana burung-burung yang ditembak ini berjaya melarikan diri. Dengan kelajuan sekitar 50 km / jam (30 mph), burung-burung ini sebahagian besar berjaya mengelakkan serangan peluru senapa mesin.

Namun begitu dijangkakan, ada sekitar 20.000 burung terbunuh. Mayor Meredith, sang ketua, tercengang dengan hasil yg tak diharapkan itu. Menteri Pertahanan Australia lalu memerintahkan pasukan berundur dan menghentikan serangan. Emu War pun berakhir dengan kekalahan pihak Australia.

6.Football the War: mulai dengan sebuah permainan bola sepak

Perang antara El Savador melawan Honduras tahun 1969 ini disebut Perang Sepak Bola kerana berlangsungnya bertepatan dengan berlangsungnya babak kedua kelayakan Piala Dunia 14 Julai 1969, zon Amerika Utara. Perang ini berlangsung 100 jam atau perang lima hari. Pencetus konflik ini adalah masalah imigresen dari El Salvador ke Honduras.Puncaknya, El Savador menyerang Honduras. Lalu, AS berunding bagi keduanya gencatan senjata yang baru diwujudkan pada 20 Julai. El Salvador akhirnya ikut Piala Dunia tahun 1970, namun mereka gagal.

7.War of 1812: disebabkan oleh cacat ringkas komunikasi

disebut juga Madison's War. diberi namakan Perang Pemasangan Komunikasi. Dua hari sebelum perang itu kerajaan British menyatakan bahawa ia akan mencabut undang-undang yang merupakan alasan utama untuk perang. Jika sudah ada komunikasi dengan ringkas Eropah, perang juga mungkin telah dielakkan.

No comments: