Tuesday, September 6, 2016

Selingkar Kisah 2 Oostende to Amsterdam - Kursus OTGA QMF di IODE Project Office, Oostende, Belgium

INFO SEBUTAN OOSTENDE.
Utara Belgiun kebanyakan bercakap bahaya Belanda. Selatan Perancis dipengaruhi bahasa Perancis.
Org Belgium sebut bandar ni dengan Oostend, tapi org english biasa x boleh sebut Oostend, so diorang akan sebut Oostende.

Lepas bangun awal pagi, hujan lebat pulak kat luar. Dengan angin sejuk masih ada mcm semalam. Sebagai orang darak baru gi negara 4 musim, saje bergambar kat luar. Test sejuk..... memang aku kena pakai 4 lapis daaaaa. Baju heat fiber, tshirt, baju sejuk, dan baju hujan kat luar.

Test sejuk, awal sangat masa ni. semangat, konon!!! orang lain dok bfast lagi.

Ok ni dah cerah, n smua orang pun dah ready nak gerak ke jeti feri.


Ni surat dan name tag, ada dlm envelop masa check in hotel.

Keluar hotel, jalan kaki dalam hujan ke jeti, kemudian naik feri dalam 10 minit je sampai ke seberang untuk kursus. Pun macam naik bot dari Seberang Takir ke Syahbandar, KT.


                                                                Murid-murid kelas kami



Ni Claudia, Coordinator OTGA


Ni cikgu Greg, slow and steady














Koya x sejuk, lepas snap terus lari masuk dlm kelas. Suhu 0 - 9 degree
Pintu masuk IODE Project Office, Oostende

Balqis, student UPM. tapi dia course lain, kelas dia kat tingkat bawah.














Ni malam kedua, kuar cari makanan sendiri, kedai kebab Turki. x jauh pun dari hotel. Yang aku order 18 euro. Kalu dok asyik convert currency memang makan roti je la. Yang kecik tu 5 euro je.







Malam x ramai yang kuar, musim sejuk. Jumpa abg salleh ni, asal UK, bukak kedai Belgium waffle, boleh cakap melayu skit2 dia ni. Dia kata dia ada kawan Malaysia masa kat UK.









Oostende bila waktu sejuk mungkin bandar mati, sebab x ramai orang pun. Tapi pantai dia pasir halus gila dan lebar. Mesti seronok kalau datang musim panas (kih kih kih). Banyak monumen yang menarik kat sini. Balqis x dapat banyak join kitorang, cikgu dia asal Brugge area sini, so diorang follow cikgu diorang je.



Kawasan pantai Oostende



Persediaan tempat untuk menyambut Krismas. Sini je ramai skit org lepak, ala2 khemah besar tertutup gitu.




Kawasan Church, antara bangunan tertinggi di Ooostende.



Pilih-pilih nak perisa apa.

No comments: