Friday, January 13, 2012

Rahsia gambar Albert Einstein menjelir lidahMungkin anda sering melihat gambar Albert Einstein menjelirkan lidah ini. Gambar yang diambil oleh jurugambar (Arthur Sasse) pada Mac 14, 1951 di Princeton semasa menyambut hari lahirnya yang ke-72. Gambar yang dipotong dari gambar asalnya iaitu dari gambar Einstein sedang duduk di kerusi belakang kereta bersama Dr Fank Aydelotte serta isterinya.

Mengapa Einstein menjelir lidahnya?
Inilah persoalan yang mungkin kita akan tertanya-tanya setelah melihat gambar tersebut.

Sebenarnya pada ketika itu, Albert Einstein dan Aydelotte baru sahaja pulang dari majlis penganugerahan Einstein. Walaupun Einstein sudah duduk di dalam kereta, namun, reporter dan jurugambar mengejar masih lagi mengejarnya. Para wartawan kemudiannya berusaha untuk menahan Einstein.


Einstein kemudiannya berteriak: “Cukup. Ini dah cukup!”. Namun kerana sifat sebagai wartawan, mereka terus bertanya pelbagai soalan dan jurugambar-jurugambar terus mengambil gambar Einstein serta saudara maranya. Apabila wartawan meminta Einstein untuk mengabadikan gambar hari lahirnya, Einstein akhirnya letih dan kesal, Kemudian dia menjelirkan lidahnya sebagai isyarat mengejek. Pada masa itu, Arthur Sasse satu-satunya wartawan yang sempat merakamkan gambar Einstein tersebut.

Meskipun demikian, Einstein dikatakan sangat menyukai gambar tersebut. Dia kemudiannya memotong gambar tersebut mengambil gambarnya sahaja (tanpa menunjukkan Aydelotte dan isterinya). Einstein kemudiannya membuat salinan gambar-gambar tersebut dan menghantar kepada rakan-rakannya.

No comments: