Thursday, August 22, 2013

37 maut bas Genting - KL jatuh gaung

GENTING HIGHLANDS 21 Ogos - Sebanyak 37 orang maut apabila sebuah bas ulang-alik Genting Highlands yang membawa 53 penumpang terbabas lalu terhumban ke dalam gaung sedalam 150 meter sewaktu menuruni pusat peranginan itu di Kilometer 3.5, Jalan Genting Highlands- Kuala Lumpur hari ini.

Nahas terburuk dalam sejarah kemalangan negara itu berlaku kira-kira pukul 2.24 petang ketika bas dipandu Lim Kok Ho, 44, yang turut maut, menuruni puncak Genting Highlands ketika hujan renyai-renyai menuju ke ibu negara.

Selain 37 mangsa yang terkorban, 16 lagi penumpang cedera parah dan mereka dimasukkan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL), Hospital Selayang, Hospital Sungai Buloh dan Hospital Bentong.

Malah ada di antara mangsa kemalangan ngeri itu yang tercampak keluar dari bas sejauh 200 meter selepas kenderaan itu terhumban ke dalam gaung. Kebanyakan mangsa maut akibat terhimpit dan tercampak ke bahagian tempat duduk pemandu selepas bas itu terjunam.

Penolong Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat (Operasi), Datuk Soiman Jahid memberitahu, bas itu dipercayai hilang kawalan sewaktu menuruni selekoh berhampiran tokong Cina lalu merempuh penghadang jalan sebelum terhumban ke dalam gaung.

Terdapat beberapa mangsa yang tercampak keluar dari bas sejauh 200 meter ke dalam gaung ketika bas itu terhumban.

Sebanyak 53 penumpang dipercayai menaiki bas berkenaan. Bagaimanapun setakat ini kita belum mengenal pasti punca sebenar kemalangan berlaku.

Mangsa pertama yang cedera dibawa keluar pada pukul 3.54 petang manakala mayat terakhir dikeluarkan pada pukul 8.01 malam. Kesemua mayat mangsa dihantar ke HKL manakala 16 mangsa yang cedera dihantar ke HKL, Hospital Sungai Buloh, Hospital Selayang dan Hospital Bentong," katanya kepada pemberita di tempat kejadian.

Identiti kesemua mangsa yang maut belum disahkan namun pecahan mereka ialah seorang lelaki Melayu; 19 lelaki Cina dan sembilan wanita Cina; tiga lelaki India dan seorang wanita India serta keturunan lain tiga lelaki dan seorang wanita.

Menurut Soiman, sebanyak 452 anggota pasukan penyelamat terdiri daripada anggota polis, bomba, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan pasukan perubatan bertungkus-lumus mengeluarkan mayat dan mangsa kemalangan itu.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Bentong, Supritendan Mohd. Mansor Mohd. Noor memberitahu, setakat ini belum dikenal pasti sama ada terdapat kanak-kanak yang turut terkorban.

Pasukan menyelamat menggunakan kren untuk mengeluarkan semua mereka yang tercedera dari lokasi kejadian," katanya.

Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah; Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob, Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan dan Ahli Parlimen Bentong, Datuk Seri Liow Tiong Lai melawat tempat kejadian.

*Takziah diucapkan kepada keluarga mangsa yang terlibat dalam kemalangan di genting highlands semalam....


KUALA LUMPUR: Berikut senarai mangsa yang cedera dalam kemalangan bas di Genting Highlands semalam dan hospital tempat mereka menerima rawatan. 

HOSPITAL BENTONG, PAHANG 


1. Nama :Suryadi Budiarto 
Jantina :Lelaki 
Umur :52 tahun 
Warganegara:Indonesia 

HOSPITAL SELAYANG 
----------------- 
1. Nama :Nurul Quraitul Aini 
Jantina :Perempuan 
Umur: :20 tahun 
Warganegara:Malaysia 

2. Nama :Rezyan 
Jantina :Lelaki 
Umur :24 tahun 
Warganegara:Bangladesh 

3. Nama :Nurfridil Gusman 
Jantina :Lelaki 
Umur :23 tahun 
Warganegara:Indonesia 

4. Nama :Raawlok 
Jantina :Lelaki 
Umur :14 tahun 
Warganegara:Bangladesh 

5. Nama :Nur Shamimi Jaafar 
Jantina :Perempuan 
Umur :25 tahun 
Warganegara:Malaysia 

6. Nama :Nur Fathih Jaafar 
Jantina :Perempuan 
Umur :22 tahun 
Warganegara:Malaysia 

7. Nama :Rashidah Buyah 
Jantina :Perempuan 
Umur :50 tahun 
Warganegara:Bangladesh 

8. Nama :Andri Purwadi 
Jantina :Lelaki 
Umur :25 tahun 
Warganegara:Indonesia - BERNAMANo comments: