Sunday, April 28, 2013

Selingkar Kisah Sheikh Sudais dan Anak perempuan Kelahiran Algeria !

Tidak terlintas dalam pikiran seorang ibu dari Algeria bahawa apabila dia menghubungi At-Tarbawi, Dr Mohammaed Ast-Thanwiyy rancangan mingguan bahawa dia akan mencapai impiannya dan impian anak perempuannya. Beliau hanya menghubungi untuk menceritakan masalah anaknya kepada doktor berharap pendapat dan nasihatnya akan dapat membimbing bel
iau.

Beliau berkata, "Saya mempunyai seorang anak perempuan muda yang berusia 8 tahun. Dia peminat Sheikh Sudais (ketua Imam besar Masjidil Haram dan Nabawi) dia meniru cara bacaan beliau dan pernah memenangi tempat pertama dalam pertandingan di Algeria dengan meniru cara bacaan Sheikh Sudais Surah Al-Qiyama.

Dia sentiasa memberitahu saya impian saya adalah untuk bertemu Sheikh Sudais. Dia bertanya kepada saya, "ibu.. bila saya akan bertemu Sheikh Sudais?" Dan saya berjanji dia (bahawa dia akan bertemu) Tetapi saya tidak dapat berbuat demikian. Dan saya memberitahu beliau Demi Allah, jika saya mempunyai sebuah rumah untuk dijual (saya akan berbuat demikian) dan pergi dengan mu untuk Makkah dan bertemu Sheikh Sudais. Masa berlalu tetapi apa yang dia mahu tidak juga menjadi kenyataan. Beliau berkata kepada saya "Ibu anda telah berbohong! Dan anda tidak akan membawa saya ke Sheikh Sudais! "Dia mula berubah sehinga membenci segala-galanya walaupun al-Quran dan saya telah mula memukul beliau".

Doktor menangani isu itu dengan bimbingan yang indah. Di akhir ceramah beliau menghantar surat kepada Sheikh Sudais supaya dia menghubungi anak kecil ini untuk memenuhi impiannya. Apabila berita itu sampai Sheikh Sudais, beliau mengalu-alukan kedatangan anak dan ibunya ke Madinah, kemudian ke Makkah, dengan perbelanjaan di tanggung oleh Imam Sheikh Saudis, dan dia menjemput mereka ke rumahnya. Anak kecil ini membacakan al-Quran di hadapannya, dan dia juga Khatm Al Quran di depan nya. Beliau amat terharu dan beliau menangis dengan kegembiraan dan dia berdoa kepada Allah untuk memberkati anak kecil ini. Dia juga sanggup membayar untuk pelajaran anak ini. Masyallah.

p/s : Allahurabbi... Adakah kita tidak mahu alami kejadian seperti ini? Kita lebih rela berimpian untuk bertemu artis terkenal daripada bertemu alim ulama'

No comments: