Tuesday, August 18, 2009

Selingkat Kisah - Muar to Bahau

Kisah 1 : PERJALANAN YANG MEMENATKAN

Hari pertama, aku dan en nawi fmsm bertolak ke Muar. Sebelum tu hantar barang kat umah en nawi. Dah sampai Hock Kin Seng, kena pulak balik smula umah aku sbb tertinggal beg ajaib aku. OTW ke umah aku, Dr Razak kol aku tertinggal alat Distance Finder pulak. OTW nak gi amik alat tu dengan azri, tiba-tiba dia kol kata alat dah dipinjam kepada student. Terpaksa U turn plak. Kemudian kitorang gi amik trailer bot. MASIH buat hal, lampu rosak (walaupun baru). Terpaksa antar bengkel, baiki dekat 3 jam, aku dah resah. Zul dah tunggu dekat 2 jam kt kedai Kain Tudung Serada. Dah baiki amik zul, lampu tak menyala plak. Hantam sajalah. Masa kat Bukit Payung lampu sebelah kiri jatuh, nasib baik ada kete lain tlg bagitau.Yang sedih, nak kuar haiwey LPT jatuh yang kanan plak masa nak bayar tol. Aku buat bodo je kuar angkat atas treler lampu tu, kete blkg tgk je. Sampai Kepong isi minyak, lekat lagi sejam. Stesen Shell (kat area org main layang2 tu) tak boleh nak swipe kad.Hampesss, last2 diorang swipe kat hos lain, pastu isi dlm tong, then tuang balik dlm tank bawah tanah....aku terkedu. Aku cakap kat en nawi "banyak betul dugaan kite hari ni, harap sampling esok takde masalah". Masa tu jam dah pukul 7pm lebih. Then kitorang teruk ke Sekinchan nak amik bot Baung Utara. Jauh gilerrrr ingat dekattttt. masa ikat bot, takde kabel plak, ikat dengan tali biasa je lah, jatuh ke hape ke ikut ah. Jam 10 kitorang sambung pjalanan ke Muar. Sampai kat hentian USJ, berenti tido tepi jalan dr jam 11 hingga 2.30 pagi. Pastu sambung ke Muar, jam 5.30am baru aku boleh rebahkan tubuh atas katil. Sebelum sampai hotel, aku jumpa kg parit panorago??? apa tu???
Tunda bot Baung Utara
Kisah 2: Sampling kat Muara Sungai Muar

Aku bangun jam 8 lebih. Aku saje buat-buat lambat. Ngantuk yang amat. Orang lain smua dah tido cukup. Aku zul dan en nawi mmg tak cukup tido. Sampai kat Sungai Muar, aku sangatla terkejut. Dalam giler Sg Muar. Tugas aku check water quality je guna multiparameter YSI. Salinity, depth, conductivity, DO. senang sangat2 je kije aku. Stesen setiap 5km. Can u imagine, jarak perjalanan kami hari pertama adalah 105km, tapi kedalaman adalah 10m-18.5km. Kapal kontena pun boleh masuk smpai bukit kepong. Tu pun kalo boleh lepas jambatan la hehehe takpun kabel letrik. Masa rehat kat Bukit Kepong,boleh la bergambar dlm balai polis bukit kepong yang bersejarah tu. api dengar citer dari sana, berlainan pulak cerita serangan komunis tu dengan cerita dalam buku sejarah. Adakah perlu menipu untuk membangkitkan semangat patriotik??

Balai Polis Bukit Kepong


Sebelum hari gelap, kami drive ke Segamat untuk carik hotel New Paris Hotel. Nasib baik ada dalam GPS guna fon aku je, N97 hehehe. Pastu carik tak jumpa, park kat tepi jalan. Aku kuar tanye abg India kedai runcit mana hotel tu. Dia ckp india kat sorang pompuan, adik dia kot. Pompuan India tu kuar kedai dia kemudian dengan selamba tunjuk kat signboard tepi 4WD kami sambil ckp "tuuuuu". Aku tahan perut, pi kat kenderaan kami kemudian gelak KAH KAH KAH KAH KAH. Member2 aku dah blurr. aku gelak menahan malu. cehhhh. Aku dgn zul baung utara naik tgkat atas hotel tu. Pehh hotel ke ni, gelap je, dinding mcm playwood je bilik2 hotel.


Zul : Uncle, ada bilik tak?
Uncle: Pompuan tak ada!!
Zul: Err bilik ada tak?
Uncle: Pompuan tak ada!!!!!!
Aku: Zul, dah zul, jom turun.

Aku turun sambil gelak dengan zul. Member lain hairan. Aku citer. Kemudian gelak ramai2 dengan 2 kes yang berlaku ni. Kemudian jumpa hotel pine classic. Bagus hotel ni, internet pun free setiap floor.

Kisah 3

Awal pagi, kami kembali ke Balai Polis Bukit Kepong. Masuk smula Sg Muar. Hari kedua agak mencabar, sungai dah start cetek. Banyak "ambai" suatu alat yang merentangi sungai untuk menangkap ikan, perlu dipamerkan lesen sbb teknik menangkap ikan yg terkawal. Tali ada di sepanjang kiri dan kanan sungai. Tergantung tali kail udang. Banyak juga jumpa nelayan kg. Sebelum sampai Buloh Kasap, terlalu banyak halangan.Banyak balak jatuh merentangi sungai, air pun cetek sampai enjin bot beberapa kali mati. Ptg tu lapar sangat, jumpa kedai rojak ayam dalam GPS henpon aku. Terus carik walaupun GPS tunjuk 7.2km lagi. Biar kedai lain bersepah tepi jalan pun. Tiba2 jalan dah jadi pelik nak ke sana, siap masuk ladang sawit. AKhirnya jumpa jugak, kecik je kedainya pun. Sapa la yang set kedai ni dalam GPS. rojak? soto? TERBAIK. patut la ada dlm GPS.



Jambatan lama yang dibom British untuk menyekat kemaraan Jepun.

Kisah 4

Hari ni hari last sampling. Tak naik bot dah. Hari ni guna 4WD je carik jalan untuk ke setiap jambatan sungai Muar. Masih sama, amik gambar, amik data dan water quality.Awal pagi takde masalah sangat, setiap jambatan senang nak carik. Belah ptg baru jumpa masalah, kami terpaksa masuk ke jalan kelapa sawit Kg Awat. Yang heran setiap jln masuk ada polis bantuan. Sebelum masuk polis tu siap pesan, "hati2, orang sini pelik skit". Kitorang terdiam, gabra. Kenapa sampai dia pesan mcm tu???. Ada 3 jambatan dalam tu. Mmg pedalaman betul. Ada jumpa satu jambatan, otw kena jln kaki, yang heran smua rumah kg tu tertutup. sunyi, tak ada org. bunyi ayam saja. aku dah start gabra dengan hairi. lepas amik gambar, terus aku balik ke 4WD. hahahahahaaha.

Kisah 5.

Dah abis sampling, kitorang bincang dengan team Sungai Pahang dari Pekan sampai Bahau. Diornag hari pertama santai je perjalanan. Tapi bila sampling air plg dalam 2m je. Terbalik dengan keadaan kami. Beberapa kali diorang kena turun air, tolak bot. hehehehe, kesian.

Aku termenung kejap. Memikirkan sungai2 yang kami telah lalui. Semuanya adalah perjalanan Hang Tuah membawa Tun Teja untuk di persembahkan kepada Sultan Melaka. Sungai Muar juga adalah satu jalan dari siam ke Melaka. Setengahnya untuk menuntut ilmu agama atau perdagangan. Masuk melalui pekan, Pahang terus masuk ke sungai muar untuk ke selat melaka. Selat melaka ni airnya agak tenang berbanding Laut China Selatan. Terfikir juga, jauhnya perhalanan Hang Tuah. Sultan takda kije lain. Tun Teja lah, Putri Hang Li Po lah. Pompuan seolah-olah menjadi alat dagangan untuk setiap perhubungan antara 2 kerajaan.

3 comments:

Darwisy said...

Adoii uncle kesah sejahrah ker pengalaman kije nih??? dua dalam satu...macam kopi janda daaa...hikhikhik

IrinaSairah said...

tul tu darwisy..macam baca buku sejarah tingkatan 3...hahahha...
darwisy leh nuntut ngan ankel tu..hahahah...

azam said...

bukan kopi janda, kopi bapuk tua segamat wakakakakkaa

Mrs mizi, jgn rapati suami anda sehinggah btul2 kebah demam hahaha