Saturday, November 14, 2009

Pulau Payar Marine Park

Pada 7.11.09 kami bertolak ke Alor Star untuk ke Pulau Payar Marine Park. Projek penyelidikan ini adalah kerjasama dengan Agensi Remote Sensing Malaysia, Fisheries Research Institute (Bt Maung), Seafdec, USM dan UMT. Semasa perjalanan kami singgah tugu peringatan lebuhraya Timur-Barat. Dah lama nak berenti, nak tgk apa dia tulis kat situ? Guess what? ramai pekerja JKR meninggal diserang komunis, 63 trak pembinaan jalan di bom.


Malam 8hb, kami makan di Stadium Darul Aman, Kedah. Sambil menyaksikan pesta bunga api di Stadium Nasional Bukit Jalil. Keesokannya terus ke jeti Kuala Kedah untuk ke Pulau Payar. Opsss lupa, kami suka tinggal di Hotel Seri Malaysia Alor Star. Tapi malam tak best, siang je best kat lobi tu hehehe.


Dah sampai dah Pulau Payar.............


Aktiviti malam? tak ada apa pun kat pulau ni, main terup, declare. Sempat ajar 2 abang2 dari Jabatan Perikanan main, meriah la skit main ramai2. Aku ade jugak hatrik kena cong. Tapi Shuk dahsyat, dah la pecah rekod aku, boleh plak cong fourtrik (4 cong berterusan). Kalo kat redang xpe la, ada kedai lepak2, minum, ada live band sambil tgk org mabuk (rosak kije kt pulau nih), karaoke free, dan bley main pool.

Tempat tido? 7 Bintang beb....sebenarnya meja tempat main terup tu la katil aku. Chalet yang dia kasi 2 je untuk 10 orang!!!! Ajaibnya pulak, bilik aku ekon rosak, so kitorang mai dok wakaf kat lereng bukit tu, line tepon pun agak kuat situ. Nyamuk? toksah citer panjang la kalo dok pulau.


Ni je lah gambar masa buat keje. Tu pun tolong geduak, dia kije dengan Agensi Remote Sensing Malaysia skang. Menyelam 3 orang rekod seabed (pasir, hard coral, soft coral), aku kat atas pulak guna alat spectroradiometer dan poklan rekod position guna DGPS.

Ni pic kat pantai sebelah utara jeti. Kena jalan kaki la skit untuk ke tpt ni. Ada kusi malas, sempat lena dua kali situ. Sambil mata tgk orang mandi, alamakkkkkk takde spek itam, nanti kantoi hehehehe.


Sunrise at Pulau Payar. Subhanallah.


1 comment:

Darwisy said...

macam gi makang angen jer...bukan kijo pom..