Tidak juga sesuatu yang mustahil anda temakan makanan berunsurkan babi ketika melancong atau mengunjungi negara lain atas urusan business atau belajar.
Oleh itu apa kata kita kenali nama TIMANGAN babi dalam banyak keadaan agar terhindar dari semua itu.
1. Pork : Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.
2. Swine : Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.
3. Pig : Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kurang 50kg.
4. Hog : Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50kg.
5. Porcine : Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal dari babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan penggunaan sumber yang berasal dari babi.
6. Boar : Babi liar
7. Sow : Istilah untuk babi betina dewasa yang jarang digunakan.
8. Sow Milk : Susu Babi
9. Lard : Minyak yg berasakan lemak babi.
10. Ham : Daging Bahagian peha Babi
11. Bacon : Daging babi yg diperap dengan garam
12. Khinzir : Bahasa hormat utk babi hehehe
13. Baboi dalam bahasa Melanau
14. Kerbau Pendek : Nama perumpamaan
No comments:
Post a Comment