Friday, June 1, 2012

Legenda Parang Terbang 13 Mei 1969Bila kita berbicara mengenai 13 Mei 1969 di kalangan orang Melayu, satu topik yang takkan lari adalah mengenai legenda parang terbang Mahaguru Silat Selempang Merah. 


Kalau kau tanya semua orang yang hidup masa tahun 1969 tu, semua akan kata cerita ni benar. Parang terbang ni adalah hasil daripada ilmu persilatan seorang Mahaguru Silat yang mampu membuatkan parang2 itu terbang dan memancung atau menikam atau merodok orang-orang Cina yang dikatakan kurang hajar pada waktu itu.Aku tak nampak 13 Mei 1969 sekadar satu rusuhan kaum. Aku juga nampak 13 Mei 1969 sebagai hari di mana bermulanya rampasan kuasa dalam UMNO oleh satu puak yang ambik peluang ke satu puak lain.


13 Mei, orang akan cerita pasal kes Cina mahu sapu Melayu dari KL...tapi tak ramai yang nak cakap soal kenapa Parti Perikatan time tu kalah pilihanraya. Sekarang ni zaman internet , tahun 1969 takde internet. Fakta susah nak dapat.


Jadi semua cerita datangnya daripada mulut-mulut orang yang ada kat situ dan aku pasti yang ada kat situ tak la ramai mana pun. Ramai yang bercerita pun sebenarnya dengar dari mulut orang lain.


Aku pernah pegi satu rumah bekas orang besar Negeri Sembilan yang berasal dari Muar. Dalam rumah tu ada lah beberapa benda yang diwarisi anak cucu dia dan pantang larang dia..barang2 tu tak boleh disentuh atau dialihkan. Salah satu benda yang disyaratkan termasuk adalah sebilah parang panjang.


"Tu salah satu parang panjang yang terbang masa 13 Mei dulu," kata anak cucu dia.


"Woah..." fikir aku sambil tengok aje parang tu yang kemas tersarung.


Ada beberapa sebab kenapa bangsa Melayu sangat bergantung dan sangat percaya dengan kisah parang terbang ni...dikhabarkan kalau Cina cuba buat kurang hajar lagi sekali...parang2 ni akan terbang kembali. Kalau kau borak dengan orang2 Melayu yang ultra ke-Melayuan dia pun, pada dia...kalau perlu, 13 Mei 1969 terjadi lagi sekali, dia orait dengan itu asalkan Melayu terus berkuasa dan parang2 itu perlu kembali terbang memancung musuh Melayu.


Kisah parang terbang ini seolah-olah satu safety net untuk orang Melayu merasakan diri mereka akan terus selamat dan terus berkuasa di negara yang satu masa dulu namanya Tanah Melayu.


Aku tak tau sama ada betul atau tidak kisah parang terbang ni. Ada pakcik aku kata betul..ada pakcik lain kata dia tak tau...tapi legenda parang terbang ni terus menjadi satu bentuk kisah yang membuat orang Melayu rasa selamat dan yakin dengan perjuangan bangsa mereka.


Kita andaikan legenda parang terbang itu betul dan benar2 terjadi dan memang parang2 itu akan bangkit semula bila kedaulatan Melayu terancam. Rasa yakin kan? Rasa seolah-olah Melayu the all powerful race.


Tak ramai pulak yang mempersoalkan siapa yang menerbangkan parang2 tu? Kalau legenda tu betul, adakah ada diikati invisible string lalu ditarik oleh Mahaguru Silat? Ataupun wujud teknologi enjin roket kecik yang diletakkan di hulu parang tersebut? Ataupun sebenarnya parang itu dibaling terlalu laju seolah-olah ia terbang?


Bagaimanapun...sebab kita Melayu...majoriti kita percaya parang2 itu terbang kerana ilmu persilatan orang2 Melayu. Parang2 itu terbang kerana kuasa ghaib. Cuba tanya balik dekat diri sendiri...kalau kita percaya dengan legenda parang terbang, bagaimana pula dengan perspektif agama kita dari segi itu? Kalau benar ada mahaguru silat kita mampu menerbangkan parang, siapa yang terbangkan parang tu?Dah sah-sah bukan Malaikat, kan?


Cuba tengok balik apa hukumnya berdamping dengan benda ghaib dan gunakan benda ghaib sebagai khadam? Cuba tengok balik apa hukumnya mempunyai saka ni.


Sebagai seorang Melayu, kita boleh taksub dengan legenda parang terbang tapi sebagai seorang Islam, adakah kita dibenarkan bergantung dengan parang terbang atau percaya dengan kisah parang terbang penyelamat bangsa?


Kemudian tanya diri sendiri, anda Islam atau anda Melayu? Kalau Melayu..teruskan percaya legenda parang terbang 13 Mei 1969 dan teruslah mengharap padanya. Kalau anda Islam, mungkin kita boleh berenti mengharap bantuan parang terbang dan betulkan dulu apa yang tak betul mengenai kepercayaan kita.


Cuba tanya diri sendiri betul2...siapa yang terbangkan parang tu. Dari situ kita akan dapat jawapan, kenapa sampai sekarang, kita diajar..politik dengan agama tak boleh disatukan dan amalan itu terus jadi cara kerja kerajaan kita.


Adakah anda salah seorang yang bersedia jika 13 Mei 1969 berulang kembali? Apa agama anda?


http://cursingmalay.blogspot.com/2012/06/awkward-agama-legenda-parang-terbang-13.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FhYnWb+%28Cursing+Malay+%3A+Terus+Terang%29

10 comments:

Hidup Melayu Islam said...

Tak semestinya yg terbangkan parang tu jin,syaitan atau iblis.Sekiranya empunya parang tu ada tauhid dan kenalan diri sudah tentu bukan makhluk2 durjana tapi kuasa Allah swt,janganlah sikit2 komen jinlah,sakalah...fikir dan tengok siapa empunya parang tu.

Kipo said...

Salam...kawan nak share sikit pasal selempang merah dan parang terbang ni yg tuan pubya tunjuk kan pada kawan...namanya Wak Hamid...arwah dah 2 tahun lepas pada umur sekitar lebih 100 tahun. Sebenarnya kawan Ingeneur Mekanikal drp USA. Tapi Allah nak bagi hambanya faham dalam pelbagai caranya. Nak dijadikan cerita Wak Hamid ni kawan baik arwah bapa saya tapi bapa saya meninggal semasa saya 8 tahun, dan Wak Hamid kata saya tidak kenal arwah bapa saya sebab saya kecil dia sudah meninggal dunia. Setengah orang lama panggil dia Kiai Hamid....tapi Wak Hamid tak suka dipanggil kiai pasal dia kata dia sama sahaja dgn orang lain...semua hamba Allah. Wak Hamid pernah tunjukkan depan saya selendang merah dan parang terbang dia kerana salah seorang drp rombongan kami sibuk bertanyakkan didalam hati pasal selendang merah dan parang terbang... tapi dia Wak Hamid tak pernah membesar2 kan benda ini...malahan memberitahu saya setiap sesuatu ada nama khususnya dalam Al Quran, sebagai contohnya dia kata pokok durian ni ada namanya dalam Al Quran, bila di panggil pokok itu akan sujud... dia kata nak tengik ke? Kami serombongan menolak. Pasal saya jumpa Wak Hamid nak mintak air bunga utk mandi hilangkan fobia pasal kena parang dikepala melawan 2 penyamun bersenjata di hadapan rumah. Jadi kawan nak beritahu, empunya selempang merah dan parang terbang tu tak da lah mengatakan penggunaan qadam dalam parang terbang semasa 13 Mei. Dan arwah Wak Hamid tidak pernah megangkat parang terbang ni sangat..yang disampaikan hanya semua adalah kuasa Allah. Diizikan Allah...pasir pun boleh menjadi tebuan dan membunuh orang munafik....kun fayakun...bukan parang sahaja... fikir2 kan lah

nur musyahadah said...

Elok katok org yg buat artikel ni...

Ananymous said...
This comment has been removed by the author.
Ananymous said...

Penulis Jgn mudah2 buat kesimpulan parang terbang ni dipakaikan jin andai beliau belum cukup mengenal ilmu yg lebih mendalam.

Salim Hj.Sedek said...

Penulis artikel tu mungkin budak lagi kot? Dia tak tau tapi nak buat-buat tau. Barangkali dia pandai tapi dia tak bijak.

Unknown said...

Mudah2han xberulang lg perkara tu,tetapi jika sumpah janji x ditepati,Subhanallah,hanya Allah sahaja yg mengetahui,berbanyak lah ingat pesan atuk nenek,buat Aje yg mereka suruh, insyallah,sentiasa diberi pertunjuk,walaupun disekeliling mu x percaya apa yg kita sampai kn,berserah saja pada yg terdahulu,bersekutu bertambah mutu...semoga sentiasa dipandu kearah kebaikkan...

Unknown said...

Jangan LA marah dia cek,Allah syg semua..marah2 kita kena juai pulak kang..

Unknown said...

Subhanallah,berserah pada Allah,berdiam lebih baik dari menghina diri sendiri..

Faiz RR said...

Article mcm kebudak budakkan je..