Wednesday, February 20, 2013

Dikala ranking Malaysia merudum, FAM jatuhkan hukuman ke atas Kelantan dan Shahidan Kassim


FAM denda Kafa RM62,500
NOOR HAFIZA CHE ABDULLAH
20 Februari 2013
Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa)
Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa)


PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) hari ini mendenda Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa)  RM62,500 atas empat pertuduhan, yang membabitkan keselamatan sewaktu perlawanan menentang Johor Darul Takzim (JDT) di Stadium Sultan Muhammad Ke IV, 15 Januari lalu.

Hukuman diputuskan oleh Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib FAM, Ednan Othman yang menetapkan bahawa persatuan itu tidak boleh mengemukakan rayuan.

Menurut Ednan, berdasarkan bukti-bukti yang diterima badan induk itu, Kelantan didapati bersalah walaupun pasukan itu menafikannya.FAM gantung Shahidan 30 bulan, denda RM39,000
NOOR HAFIZA CHE ABDULLAH
20 Februari 2013
Datuk Seri Shahidan Kassim
Datuk Seri Shahidan Kassim
PRESIDEN Persatuan Bola Sepak Perlis (PFA), Datuk Seri Shahidan Kassim digantung 30 bulan dan dikenakan denda keseluruhan RM39,000.

Hukuman ke atas Shahidan berkuas kuasa selepas surat rasmi dikeluarkan oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dalam tempoh 14 hari.

Hukuman diputuskan oleh Jawatankuasa Tatatertib yang bersidang hampir tiga jam hari ini.

Ia turut menetapkan Shahidan tidak boleh mengemukakan rayuan.
Perkara itu diumumkan  sendiri oleh Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib FAM, Ednan Othman.
"Jawatankuasa Tatatertib yang bersidang menganggap Shahidan menghina FAM kerana enggan memberi maklum balas surat yang dikemukakan badan induk itu, dan disebabkan itu beliau perlu membayar RM1,000 bagi tuduhan pertama.

"Beliau juga didenda RM20,000 kerana mengeluarkan kenyataan akhbar yang menyalahi Artikel 88.

"Pertuduhan ketiga beliau digantung minimum dua tahun enam bulan beserta RM10,000 atas kesalahan tatatertib Perkara 18.5 dan RM8,000 atas kesalahan bercanggah,"  kata Ednan pada sidang media Jawatankuasa Tatatertib di Wisma FAM, hari ini.

Hukuman itu diputuskan selepas jawatankuasa mendapati Shahidan bersalah membuat kenyataan yang menyentuh pentadbiran FAM, sekali gus melanggar Artikel Statut 88.

Menurut Ednan, sepanjang tempoh penggantungan tersebut, Shahidan tidak boleh  terlibat dalam sebarang aktiviti bola sepak.

Ini bermaksud Shahidan hilang status sebagai Presiden PFA.

"Dan, ia akan berkuat kuasa selepas FAM mengeluarkan surat kepada Shahidan dalam tempoh 14 hari," jelas beliau.Yang bawah ni, macam mana???????????????

FB
‎"Mutu Pengadilan Rendah, FAM Tak Buat Kerja" - TMJ

* Adakah TMJ bakal kena tindakan kerana kritik FAM? TSAM kena dah, Shahidan Kassim kena gantung 30 bulan doh..TMJ? Sama2 kita nantikan..

~Fatin~

No comments: