Friday, March 18, 2011

angelina @ angie @ mekna


Pada 13.3.2011 isteri ajak aku ke kedai Ming Yu 3 di Gong Badak. Kat sana kami beli akuarium baru untuk bela ikan2 kecil kat umah. Kemudian isteri aku buat keputusan exotic, beli kucing!!! aku on je lah.

Masa kecik-kecik, ma kat kampung selalu pesan supaya belajar untuk kesiankan (menate) binatang. Menate pertama yang kami bela biasalah kucing, paling seronok bila menimang anak-anak kucing baru. Hanya Tuhan saja tau betapa cutenye anak kucing masa baru lahir. Tapi hayat mereka tak lama, kebanyakan dilanggar kereta atau motor. Pernah arwah abang sulung aku siap buat kubur dan batu nesan sambil tahlil depan kubur kucing kami. Kami semua stop bela kucing bila banyak kucing-kucing gila melepak di sekitar rumah. Kucing gila ni dibuang orang dan menghabitatkan diri kat umah kitorang, abis dimakan anak-anak kucing dan anak ayam. Oooo lupa, masa kecik jugak, abang no 2 aku suka bela ayam daging yang kaler2 tu, ada kaler pink, kuning, merah n all. Selain tu pernah jugak bela arnab, pun hayat tak lama, kena penyakit skit, terus kembali ke Rahmatullah.

Masa dok rumah sewa zaman blaja degree, sekitar tahun 2001-2002 di Taman Ida, Gong Datok, kawan aku pernah bela kucing gak. Memang berbaloi jugak la, abis lipas dengan tikus hidup dalam keadaan ngeri. AKAN TETAPI, satu hari balik dari kelas, aku baring la kat tilam, tiba-tiba rasa bau yang sangat kurang busuk, amik tohhhhhh, kucing tu berak atas tilam aku. Aku amik tilam, basuh tempat kena berak tu dengan muka HULK. Member aku yang bela kucing tu diam. Lepas basuh, aku amik kucing tu, buang kat area umah sewa matjan dan waqk hehe. Pun member aku diam x kata pape.

Kemudian, 2011 baru aku rase nak terima kucing balik kat umah. Takde la aku dengan wife boring kat umah. Nama angelina (sempena bibir engelina jolie), atau angie, tapi time aku nak marah, panggil mekna je. Semoga hayat dia lama bersama kami!!!!



4 comments:

Laralia said...

cantik mata kucing tu...

azam said...

suNor yg beli ni, jenis Rag Doll

IrinaSairah said...

biler au nak g melawat mekna nihhh...hahahahah...cumelsss....

Bicara Mekna said...

alamak...nama kucing ni sama dgn namaku...