Monday, June 27, 2011

Sea Survival, HUET dan Basic Fire Fighting

Selingkar Kisah 1

Arini start training di TSTC, Kemaman seperti tajuk di atas. Ini smua ni sbg persediaan utk ke offshore la ni, projek dgn Newfield. Tapi tatau lagi sape yag terpilih ke sana nanti, aku antara name standby je.


Ari pertama standard la, kelas je la manjang. Tgk video, dgr cikgu bckp dr pg smpai ptg. Dpt la tgk video elikopter, gambar kt platform offshore, tgk kepala kena potong kena blade elikopter, ok lg. Dpt tgk jari tnggal tulang sbb xcident n cincin tertarik skali dgn daging2, bile tgk je, aku mcm biase la nampak tulang, terus lembik, muka atas meja terus. Video lain pastu tgk celah jari, mcm zmn2 tadika, tgk resakse otomen, ikot celah jari jugok.



Cikgu Khairuddin "Hand Flare"



Mase kelas pasal peralatan survival bile dok dlm rakit bile kena abandoned platform, ada la alat tu nama dia Hand Flare.


Cikgu: Ni name Hand Flare, untuk tarik perhatian helikopter/kapal masa cari kite kt laut.
Zizi : Hehehehe.
(tetibe aku rase mcm de silly thing, Hand "Flare")
Ajae: (Pandang zizi)
Zizi: (Pandang ajae)
KAH KAH KAH KAH
ajae: (terus tutup muka gelak)
Zizi: Kena sebut molek ni cikgu.
Cikgu: Aiiii berat set2 UMT.
Kelas: HAHAHAHHAHA


Antara nasihat cikgu kpd pekerja oil n gas kt offshore, "korang kena mental kuat. segala urusan rumah, isteri kena pandai handle. Jgn dpt tau anak demam, terus mintak balik.Isteri kena tau n pandai psikologi, jika tidak ramai yg hancur rumahtangga"

Dah kelas abis, terus ke bandar kemaman nak cari hotel. Duduk la hotel River Garden Hotel, masuk je bilik, lan pegang siling.. aiii mcm hotel kopak' je ni hahaha. aku dgn lan gelak guling2. Mlm tu mkn kt tepi sungai, sebelah hotel je. Sblm smpai kedai, singgah 1 gerai kecik. zul beli suar jeans BOSS. org len beli telur seperti dlm gambar tu, comel gak arr utk letak perhiasan dlm umah.Tgh berbual tu, uda tawar menawar ke ape ntah dgn kakak tu.

ude:bg murah arrr kak. tgk, kami bwk org pakistan (sambil tnjuk ke zizi)
(akak tu tgk zizi)
akak: pakistan mende, bulu pun x cukup. (zizi tercengang tatau mende).
KAH KAH KAH KAH
(zi bukak zi, tnjuk skit)
KAH KAH KAH KAH

1st time aku tgk Dr din gelak x kuar suara tp kerut terus muka dok suker ke akak tu n zizi.

Tgk org mancing, yg kami pelik, aikk mane air? Tgk depan, bapak jauh air. Patut la joran pjg giler, aku tnggu jugak la, nk tgk mcm mana diorang boley baling smpai jauh gitu. Dah tgk, aku respek ah diorang, skill giler cara lontar,boley smpai kt air yg bapak jauh tu.

Selingkar Kisah 2

Hari kedua,pagi hanya kelas biase, Basic Fire Fighting. Sesi pagi ni mmg mengantuk giler la. Tdo dah cukup, tp ntah la. Nasib baik la cikgu tu kelakar skit, ayat biase dia 'just for u' dan apa puntak boleh'. Kelas de org filipina sorang, cikgu awal2 ade gak english, masuk stgh jam, ckp ganu terus hehehe.

Balik ke hotel, singgah kedai gambar, nk amik gambar pasport, utk wat pasport keselamatan. bile turn aku siap, tnggu lan kt luar, smbil tgk2 kamera digital, waa skang rm300 dah dpt yg nikon, kalo dulu mmg 1k ke atas la hage kamera digital dgn gamba berkualiti. Tetibe lan kuar...

ajae: bereh?
lan:dok ah, zip baju aku rosok, napok dada.
ajae: laaa, amik baju aku ah, alang2 dok keda doh ni.
(dgn selamba bodoh, bertukar baju dgn lan dlm bilik tpt shoot)
(lan pakai baju aku n kot,aku sangkut baju lan atas bahu gitu,mls sarung)
adik kecik masuk...
adik kecik: hahaha, selambe je set2 awok hahahaha.
kami: hahaha, cepat la amik.

dah siap,kami keluar... selang pastu.

adik kecik: bang hehehe boley masuk balik? sy lupe letak memory kad.
KAH KAH KAH KAH
ajae: aiii tgk kami tukar baju smpai dok ingat letok memori kad?

Maka, buat kali kedua,kami bertukar baju la lg skali. Adik tu snapkali kedua smbil gelak. Tnggu gambar siap dia gelak lg. Dah siap gelak lg, aiiiii berat doh adik kecik ni.




Mlm tu ade singgah kedai sport, errr skali teruja dgn kasut baru asics... bebudak bdmtn dah beli yg atas tu, yg model baru yg kt bwh... leleh air liur..



Selingkar Kisah 3

Hari last, ari ke 3, semua agak senyap, ari sblm ni,smua gelak2 je.Arinidah kureng gelak, cuak je smua kah kah kah kah. Yg plg ngeri, HUET tu la, Helicopter Underwater Escape Training. 1st xda ape, 2nd xde ape. Yg 3rd ngeri skit, dah dlm air tu, elikopter tu terus pusing pala bwh, kaki atas, errkkkkkkkk.
Kemudian Sea survival, yg paling ngeri terjun dr platform ler.kecutt wooooo, gagau gak, kot2 dah masuk dlm hahahaha.







Ada sorang pompuan, engineer Carigali, mase terjun, EEEEEEEeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee jerit, pastu senyap, sbb dah dlm air.adoiii smua gelak.




video



No comments: